luni, 18 octombrie 2010

Made in Britain - anii 1963-1967

Space age look: jacheta Michele Vivier, rochie: Young Jaeger, casca : Simone Mirman, ciorapi: John Bates for Echo, cizme: Elliott, 1966 © Museum of Costume, Bath

Va intrebati de unde provin ochelarii rotunzi uriasi, hairstyle-ul cu bretonul intr-o parte, bascurile crosetate, paltonasele scurte sau jachetele cu talie inalta, rochiile mini in forma de A care sunt atat de moderne acum?

Toate aceste stiluri erau foarte la moda in anii 60!

Anii 60 pot sa spun ca au reprezentat o decada de mari schimbari in moda, dupa stilul conservator al anilor 50. Daca pana atunci Parisul dicta moda, in anii 60 Londra a inceput sa lanseze trendurile. Micile magazine londoneze erau asaltate de sute de tineri care vroiau sa se imbrace dupa ultima moda.

Anii 60 este decada in care fotomodelele Twiggy (pe numele adevarat Lesley Hornby), Jean Shrimpton, si Veruschka devenisera "style icons" pentru toti tinerii si in care Beatles sau Rolling Stones au schimbat sunetul muzicii.



Twiggy - linia proprie de imbracaminte

Twiggy

In Londra au aparut mici boutique-uri in care se asculta muzica pop cu boxele la maxim si care aveau nume dintre cele mai ciudate, ca Granny Takes a Trip, Mr. Fish, Hung on You, sau I Was Lord Kitchener's Valet.

Mr Fish, jacheta barbateasca

Designerii british celebri ai acestei decade sunt: Mary Quant (care isi deschisese magazinul in 1955), Barbara Hulanicki care a lansat brandul Biba, Jean Muir, Michael Fish (de la Mr Fish) , Michael Rainey (Hung on You), precum si tinerii Zandra Rhodes, Ossie Cark, Bill Gibb, Marion Foale, Sally Tuffin si multi altii.

Camasa I Was Lord Kitchener's Valet, 1966/67


Designerii non-british sunt: Andre Courreges, Pierre Cardin, Yves Saint Laurent, Louis Feraud Paco Rabanne, Emanuel Ungaro.

In acesti ani s-a inventat fusta mini si micromini, se purta look-ul Space Age, ochelarii supradimensionati (exact ca cei din zilele noastre) , imprimeuri op-art (iluzie optica), psihedelice, sau in blocuri de culori contrastante.


Fotomodele in creatii tipice ale anilor 60


ochelari 1966

Avand ca inspiratie iesirea in spatiul cosmic a lui Iuri Gagarin din 1961, designeri ca Andre Courreges (colectia Moon Girl 1964) sau Pierre Cardin au creat asa numitul Space Age look: colectii futuriste, cu materiale albe sau metalice, tunici minimaliste in forma de A, pantaloni drepti, fuste scurte si drepte, cizme cu talpa plata, ochelari uriasi.

Andre Courreges, 1966


ochelari 1969



Creatii Pierre Cardin cu look Space Age 1967-1968

Yves Saint Laurent a lansat in 1962 linia de pret a porter Rive Gauche. Rochiile cu imprimeuri dupa picturile lui Mondriaan, smoking-ul pentru femei lansate de YSL au devenit celebre.

Paco Rabanne (care era de formatie arhitect) a inovat foarte mult domeniul modei, confectionand rochii din discuri de plastic rigid sustinute de zale metalice sau, rochii din metal "sculptat" pe corpul modelului sau in 1967, rochii de hartie. Creatiile sale pot fi vazute in filmul SF Barbarella, cu Jane Fonda.


Celebra 'campbell soup" dress - o rochie din hartie produsa de marca de supa Campbell, ca reclama. Este inspirata din lucrarile lui Andy Warhol

Desi fusta mini a fost lansata separat de Courreges si John Bates, Mary Quant este cea care i-a dau un nume: a numit-o Mini, dupa marca de masina cu acelasi nume.


Mary Quant 1965


Boutique-ul Bazaar al lui Mary Quant, 1967


Show de moda privat, Mary Quant.

Rochie Mary Quant 1964



Creatii Mary Quant

Materialele mai deosebite din care erau confectionate hainele in aceasta perioada erau: vinil/PVC, lac, dar si plastic, hartie, metal.
Mary Quant - jacheta de ploaie din Vinil (PVC) - o jacheta similara pe blogul fabulous vintage: http://fabulous-vintage.blogspot.com/2010/02/jacheta-de-ploaie-mod-anii-60-la-mary.html



Biba a fost deschisa in 1964 in Londra. Hainele Barbarei Hulanicki nu erau scumpe, asa ca devenisera foarte populare. Brandul Biba era caracterizat printr-un look feminin (in comparatie cu propunerile celorlalti designeri). In zilele noastre, hainele Biba din acea perioada si pana la inchiderea boutique-ului in 1975 sunt foarte cautate si au devenit piese de colectie.


Tinuta 1964 - Biba

Magazinul Biba


Creatie Biba 1967

Magazinul Biba, anii 60.

Multe din fotografiile de aici au fost preluate de pe site-ul Victoria and Albert museum, care expune pe larg anii 60 si care are de asemenea "marturii" ale celor care au trait pe vremea aceea si care au participat la aceasta revolutie in moda.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails